TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR

Kırıkkale Savunma Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren ‘TURCAR’ firması; kesici takımı konusunda başta Savunma Sanayi olmak üzere havacılık, beyaz eşya, mobilya, plastik, kalıpçılık ve talaşlı imalat sektörlerinin kesici takım ihtiyacını karşılayarak bu sektörde önemli bir açığı kapatıyor

  • Özel Haber
  • 04 Nisan 2023 12:35
  • Güncelleme : 04 Nisan 2023 12:43
TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR

SAVUNMA SANAYİSİNİN DEV FİRMALARININ ANA TEDARİKÇİSİYİZ

TURCAR fabrikası, tesis ve üretim ile ilgili olarak gazetemize özel açıklamalarda bulunan Fabrika Müdürü Mustafa Taha ÖZCAN Kırıkkale TURCAR fabrikasının resmi olarak 26 Aralık 2022 tarihinde açıldığını belirterek; “Fabrikamızda kesici takım üretiyoruz. Savunma sanayisinin dev firmalarının ana tedarikçisiyiz. Türkiye’de üretilemeyen birçok özel takımı biz üretip onlara destek oluyoruz. Bu tür takımların yurt dışından gelmesinin önünü keserek hem ülkemizim parasının dışarıya gitmesine hem de bu değerli firmaların kullandığı takımların bilgisinin dışarıya çıkmasına engel olmaya çalışıyoruz. Kesici takım olmadan endüstri olmuyor. Kesici takım dediğimiz şey freze, matkap, rayba gibi rotasyon takımlarını içeriyor ve çok geniş ürün yelpazesi var. Bunlar çoğunlukla metali işliyor, ama ahşap, plastik ve alüminyum gibi metal dışı malzemeleri de işleyebilmektedir. Bu takımlar karbürden üretiliyor. TURCAR ismi çok anlamlar içermektedir. Açılımı Turkish Carbide (Türk Karbürü) olan, dünyanın en eski ve köklü firmalarına karşı kurulmuş ve seçilmiş bir isimdir. Tamamen bu düsturla 2005’den beri faaliyet gösteren firmamız milli ruh ile üretim yapmaktadır. Firma sahipleri Almanya doğumlu ama aslen Trabzon Oflulardır. Gurbette vatan özlemi çektikleri için gelip böyle bir milli üretim çalışmasını, Almanya da edindikleri bilgi ve tecrübe ile Türkiye’nin teknolojisini Avrupa'ya kabul ettirdiler. Kalite kontrol odamızda ve üretim alanımızda milimetrenin binde biri (mikron metre) hassasiyetinde dünyanın son teknolojisi makinalarla kontrol ve üretimini yapıyoruz. Firmamızda 95% mühendisle çalışıyoruz. Buda Türkiye’deki firmaların ortalamalarına bakıldığında en üst seviyelerde yer alıyor. Burası aynı zamanda bir okul gibi mühendislik fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımız burada son teknolojiyi ve kesici takım üretimini öğreniyorlar. Çünkü bunun dışarda bir eğitim alanı yok.”

TURCAR AKADEMİ ADINDA BİR DERGİ ÇIKARTIYORUZ

Fabrikada dünyanın son teknolojisi olan cihazları ve yaptıkları üretimleri hakkında bilgiler veren ÖZCAN; “İHA’ların, SİHA’ların ve MKE’nin savunma mekanizmaları gibi stratejik öneme sahip tüm gerekli olan işleme takımları burada üretiliyor. Bu bilgi ve birikimimizi paylaşmak, gençlerimizi yetiştirmek için üniversitelerle mühendislik fakülteleriyle, meslek yüksekokullarıyla ve sanat okullarıyla ortak iş birliği yapıyoruz. Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ersan ASLAN hocamızın ve yardımcılarının, fakülte dekanları ile birlikte okulların müfredatında bu işi öğretme projemiz var. Bu kapsamda TURCAR akademi adında bir dergi çıkartıyoruz ve aynı zamanda TURCAR akademi adında eğitim modeli oluşturarak yeni bir müfredat ile okul açacağız. Okul Kırıkkale’de olacak ve bu güneş Kırıkkale’den doğacak. Almanya da 2012 yılında kesici takım okulu kuruldu. Bizim ülkede geç de olsa ilk defa Kırıkkale de biz açacağız. Burada çalışanların tamamına yakını Kırıkkale’nin öz evladıdır. Çalışanlarımızın yarısı da hanımefendi hemşerilerimizden oluşmaktadır. Biz TURCAR’ı Kırıkkale ile bütünleştirmek istiyoruz. Hem Kırıkkale'nin kalkınmasına fayda olsun hem de gençlerimiz donanımlı yetiştirmek için akademik personeller ile iş birliği yapmaya çalışıyoruz. Şu anda bunun çalışmalarını Kırıkkale MYO Müdürü Doç. Dr. Özgür SELVİ Hocamız ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Paidar AKGÜNGÖR Hocamız ile yapıyoruz. Teknoloji, AR-GE, öğrencilerle iş birliği alanlarında Kırıkkale'ye ve Kırıkkale'yi tercih eden öğrencilerimiz için çok büyük ve kapsamlı bir çalışma olacak. Fabrikamızda eğitim için bu anlamda amfimiz de bulunmaktadır. Bu dergi kesici takım teknolojisinin Türkiye de daha önce benzeri yapılmamış bir Teknik-Kültür Dergisi olacak ve neticede de bunu kitaplaştırarak öğrencilerimizin ve sanayide çalışan her kademede insanın (çıraktan ustaya) faydalanması açısından bu çalışmamızın yakın zamanda okurlarla buluşturmak istiyoruz.

KIRIKKALE’YE KAPLAMA TEKNOLOJİSİNİ GETİRECEĞİZ

2024 Yılının Ekim ayından itibaren MKE’ye çok büyük bir katkı sağlayacaklarını vurgulayan ÖZCAN; “Silahların kaplamasıyla ilgili olarak çalışmalar yapacağız. Fabrika içerisinde şimdiden yerini hazırlamış olduğumuz alana kaplama tesisini kuracağız. PVD (fiziksel kaplama) yöntemi ile kaplama yapılacak. Çok büyük yatırım gerektiren bir alan. Bunu başaracağımızdan eminiz. Çünkü TURCAR olarak 3 dünya birinciliğimiz var. Kesici takım işini yapabildiğimizi dünyaya üç kere kanıtladık. Bunun haricinde birçok TÜBİTAK ve KOSGEB projelerini tamamlayarak Türkiye sanayisine ciddi değerler kattık.”

İKİ YIL ÜST ÜSTE ÜÇ DÜNYA BİRİNCİLİĞİ ALDIK

TURCAR Şirketi Üretim Müdürü Hasan MARAŞLI; “Şirketimiz 2005 yılından beri faal. Yerli ve milli olarak kesici takım üretiyoruz. Hassas kesici takımlar sanayinin yapı taşı ve kalbidir. Biz burada karbür yani elmas kesici takımlar üretiyoruz. Ciddi anlamda ülkemizin cari açığını kapatıyoruz. En son bu sene yaptığımız TUBİTAK ve Sabancı Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiğimiz Delik İçi Tornalama Takımı kısaca DİTO ismiyle projelendirdiğimiz bir takım ürettik. Tasarım ve üretim olarak tamamen yerli ve milli yapmaktayız. #milliteknoloji hamlesine bu tür çalışmalar ile destek oluyoruz. Bu tür kesici takımların tamamı yabancı sermayenin elinde ve yurtdışından gelmekteydi. Ta ki TURCAR DİTO (Delik İçi Tornalama Takımı) takımları üretene kadar. Bu yüzden DITO (Delik İçi Tornalama Takımı) projesi çok önemli. Karbürü işleyebilmek çok zor. Doğal elmastan sonra en sert malzemelerden olduğu için sadece taşlama yöntemi ile şekil verebiliyoruz. Bunu da taşlama tezgâhları ile yapıyoruz. ANCA firmasının uluslararası olarak her yıl düzenlediği bir yarışma var “Tool Of The Year” (Yılın Takımı) yarışmasında iki yıl üst üste 3 kere Dünya Birinciliği aldık. Bu yarışmaya dünya çapında birçok ülke ve firma katılıyor. 2 Birinciliğimiz tasarım üzerine, son aldığımız birincilik ise bir kesici takım işleme birinciliğidir. Bu takım tek seferde birçok işlemi aynı anda yapabilen bir takımdır. Genel müdürümüz Tarık ÖZTÜRK Beyin liderliğinde tasarımını yapmış olduğum ve Adem ÇELİK beyin emekleri ile üretimini yapmış olduğumuz bu kesici takım, yarışmanın açık ara birinciliğini TURCAR firmamıza kazandırmış olduk. Firma olarak kazanmanın yanında Türkiye'mizin Albayrağ'ını dalgalandırabildiğimiz bu yarışmada hepimizin gurur kaynağı olmuştur. Buradan da Âdem beye ve bu fırsatı bize sunan başta Tarık ÖZTÜRK Beye ve firmamız TURCAR’a tekrar teşekkürü bir borç bilirim.” İfadelerine yer verdi.

HABER:MUSTAFA ŞEN

TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR TURCAR’ KIRIKKALE’YE DEĞER KATIYOR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasa teklifi TBMM'de kabul edildi
İlginizi Çekebilir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasa teklifi TBMM'de kabul edildi

RTÜK’ten bazı televizyon kanallarına ceza
İlginizi Çekebilir

RTÜK’ten bazı televizyon kanallarına ceza

Kırıkkale İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, milletvekilliği adaylığı için istifa etti.
İlginizi Çekebilir

Kırıkkale İl Genel Meclis Başkanı Murat Çaykara, milletvekilliği adaylığı için istifa etti.

YORUM EKLE

We'll never share your email with anyone else.

44714

Kırıkkalegücü’nde kriz çözüldü! Futbolcuların paraları ödenecek

Sanayi üretimi yıllık yüzde 1,1 arttı

Yavuz Kuzucu’ya anlamlı destek

Bayram ikramiyesi 3 bin TL’ye yükseliyor

Güven Gündüz ve takımından önemli başarı

Çiftçiler için yeni destekler hazırlanıyor

SIRADAKİ HABERLER