Kırıkkale Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Dilek Ener, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ni (KETEM) tanıtmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezlerini ziyaret etti.
Kırıkkale Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Dilek Ener, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’ni (KETEM) tanıtmak amacıyla Aile Sağlığı Merkezlerini ziyaret etti. Bu kapsamda Etiler Aile Sağlığı Merkezi’nde Dr. Gürbüz Akcı ve Uzm. Dr. Muhsin Karaduman ile bir araya gelen Dr. Ener, kanser taramaları ve erken teşhisin önemi üzerine bilgi alışverişinde bulundu.
Kanser taramalarında belirli yaş gruplarına yönelik programlar uygulanıyor. Kadınlarda 30-65 yaş aralığında rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş aralığında meme kanseri; kadın ve erkeklerde ise 50-69 yaş aralığında kalın bağırsak kanseri taramaları düzenli olarak yapılıyor. Taramalar sayesinde erken teşhis edilen kanser vakalarıyla yaşam kalitesi ve sağ kalım oranları artırılıyor. Kanser taramalarının hayati önemine dikkat çeken Dr. Ener, şu bilgileri verdi: Meme Kanseri: Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, tarama programları sayesinde artık daha erken evrede teşhis edilebiliyor.”
“Rahim Ağzı Kanseri: Çoğunlukla HPV enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen bu kanser türü, HPV testi ile erken dönemde tespit edilebiliyor. Kalın Bağırsak Kanseri: Hem kadınlarda hem erkeklerde yaygın olan bu kanser türü, ulusal tarama programları sayesinde henüz öncül evrede tespit edilerek ölüm oranları azaltılabiliyor. Kanser taramaları, KETEM birimlerinin yanı sıra Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde de yapılabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün de öncelikli tarama programları arasında önerdiği bu hizmetlere, düzenli olarak katılım sağlanmasının erken teşhis ve tedavi açısından hayati önem taşıdığı vurgulanıyor. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları düzenli kanser taramalarına katılmaya davet ederek bu hizmetlerin ücretsiz olarak sunulduğunu hatırlattı.
Kanser taramalarının önemi vurgulandı